lørdag den 17. oktober 2009

Sådan en lørdag...

Pu-ha det blev sent i nat (morges). Holdte min egen lille "fest" i køkkenet. I morges startede dagen med at sikringen til lyset gik gang på gang. Elektrikker besøg i flere timer. Det viste sig at være en el-sparepære som kortsluttede. Det havde elektrikker aldrig oplevet før, så han spurgte om han måtte få den med - naturligvis måtte han det

Nå, men sådan en dag derpå er der bare ikke noget bedre end en god gammeldags oksesteg.

Brun stegen godt af på en glohed pande i smør, salt og peber. I mellemtiden klargøres en masse rodfrugter. F.eks. selleri, løg, gulerødder, persillerod (alle rodfruger kan anvendes efter behag). Så et par hele sorte peberkorn, laubærblade og en frisk gren timian fra haven. Alt dette i stegepose og herpå ligges stegen. Panden blev lige hurtigt "kogt" af med en Fur porter, og så ind i stegeposen med det også. Posen lukkes tæt (jeg klipper aldrig hul i den). Så ind i ovnen ved 100 gr. og 4 timer eller noget i den stil.
Saucen bliver fantastisk, og så kartoffelmos til - det er god lørdags mad.

I morgen skal 4 kilo rødbeder syltes, opskrift følger

fredag den 16. oktober 2009

Til knægte...

Sauce:
1 hakket løg
1 fed hvidløg
250 g champignon
1 ds flåede tomater
1 spsk tomatpuré
1 tsk oregano
1 tsk salt
groftkværnet peber

Sådan gør du:

Rasp udblødes i mælk
Kød røres med rasp, æg, løg og salt.
Fars formes til bøffer, og brunes på panden i smøret.
(Husk rødglødende pande, så smør på og så skal det stue tempererede kød bare være klar)

Sauce:
Løg, hvidløg og champignon svitses i smør.
Tomat, tomatpuré og krydderier tilsættes.
Saucen koger op, tages fra varme, skru ned, tilbage med saucen og lad simre i ca. 5 min.
Saucen hældes over bøfferne, som steger færdig i 4-5 min. SVAG VARME

Kør kanon løse ris, eller pasta al dente hertil.

Velbekomme knægte

Var i Svendborg...

Vågnede tidligt onsdag, og fik lige nogle timer for mig selv inden de øvrige kom til overfladen efter nattens dyk. Nød min morgenkaffe, lavet af friskkværnet bønner fra den grønne fair trade pose som værten havde sat frem til mig, i stilheden, med udsigten til Svendborgsund og morgensolen som reflekterede sig i årets første rimfrost. I favnen 3 kogebøger som jeg havde fundet i køkkenet. Den ene ikke værd at bruge så meget tid på, men de to andre... Pasta på den nemme måde, fra forlaget Lindhardt og Ringhof. Samt Den dyre, den billige, den slanke og den fede af Kromann m.fl. var yderst inspirerende. Begge bliver med garanti en del af min kogebogs samling. Fra Pasta på den nemme måde tænker jeg stadig over en af opskrifterne som var en åben lasagne af frisk lasagneplade, grøn asparges, stegt kyllinge bryst samt brie og hel knust røde pebberkorn, det bliver den næste ret jeg skal eksperimentere med. Hvor er mad dog simpelt...